maanantai 20. toukokuuta 2013

Sauna

Saunarakennuksemme on valmistunut 1930-luvulla, naapuri kertoi olleensa silloin rakentamassa sitä. Niissä tiloissa ollutta tavaramäärää myös seuloimme ensimmäisen vuoden aikana, kunnes tilojen peruskorjaukseen pääsi mies käsiksi. Tynnyristä tehty kiuas oli puhkiruostunut ja löyly- ja pesuhuone olivat huonossa kunnossa.

Alkuaikoina kävimme pesulla saunan ulkopuolella. Siinä taivasalla pestessä nopeasti oppi kuullostelemaan talon ohi kulkevaa kylätietä pitkin lähestyvien autojen tai traktoreiden äänistä, milloin piti pujahtaa oven taakse piiloon uteliailta katseilta! Olihan se mieleenpainuva kokemus varsinkin myöhään syksyllä, kun ulkolämpötila oli +8... 

Vedet haettiin isoilla saaveilla naapurista, lämminvesi keitettiin padassa joka oli säilynyt saunan pesuhuoneessa hyväkuntoisena. Pihamaalla olevaa 11-renkaista kaivoa yritimme elvyttää puhdistamalla sitä ensin itse ja kävi joku firmakin sitä tekemässä, mutta sen veden laatu on kelvannut tähän saakka ainoastaan kasteluvedeksi.


Saunan eteistilassa alkuperäiset ovet pesuhuoneeseen ja saunakamariin. Kahvat uusittiin.
 Hirvensarvi löytyi myös metsästä ja palvelee eteisessä naulakkona.

   Pesuhuoneessa oli tällainen naulakko.
Löylyhuoneeseen emme ole lamppua halunneet laittaa. Valonlähteenä ikkunasta tuleva valo, talvisin kynttilä ikkunalla ja kiukaan lasiluukusta tulen loimotus... ...sekä välioven alaosassa oleva ikkuna, josta pesuhuoneen valo tuo talvella näkymää myös puiden lisäämiseen kiukaan pesään.  ´Ruudusta´ oli kiva seurata kaikenlaisia esityksiä kun lapset pieninä ollessaan kyllästyivät löylyttelyyn
Hyvin viihtyivät saunassakin, sen verran mukavat löylyt siellä tulee, niinkuin varmaan kaikkien mielestä omassa saunassa :). Musavisa, kuka tunnistaa kappaleen hyräilyn perusteella ja Laiva on lastattu oli meillä suosikkiajankulua löylyssä.
Saunakamarissa viihdytään, kylmällä säällä hellassa palaa tuli.


2 kommenttia: