lauantai 11. toukokuuta 2013

Kirjat ja kartta


Tavaroiden perkaustyö rakennuksissa vei meiltä aluksi kaiken ajan mitä talolla vietettiin, mutta se oli mielenkiintoista. Siinä ohessa tuli siivottua rakennuksia sisältä ja pihamaata tongittua. Olo oli kuin uudisraivaajalla - mitähän kaikkea tänään peratessa tai haravoidessa löytyy! Ihanaa siinä hommailussa oli  tehdä juuri sitä mitä milloinkin huvitti ja keskeyttää kun tuntui siltä, jatkaa jostain toisesta kohdasta tai sitten olla vaan. Meille aikuisille puuhastelu oli rentoutusta ja lapset saivat mielinmäärin leikkiä, kaikki yhtä vapaina arjen aikataulutuksesta.

Peratessa talosta löytyi muutamia kirjoja jotka talletimme huolellisesti, sen verran vanhoja ovat.
Tässä jokunen niistä.

Raamatun historia. Wsoy:n painama ja kustantama koulukirja uskonnon opetusta varten. Kirjan sisäsivulla teksti: Sensuurin hyväksymä Porvoossa syyskuun 11 pnä 1905. Sivulle piirrettyjen kissojen kuvia katsellessa en voinut välttyä ajatukselta, että onkohan piirtäjä saanut mahdollisesti satikutia tekemistään taiteiluista ;)Kansakoulun luonnontieto. Helsingissä F.Tilgmannin kirja- ja kivipainossa painettu v.1900, kustantaja Otava.  
Teksti on huvittavaa lukemista nykyään. Otteita kirjasta
 Laattialle sylkeminen on epäterveellinen ja vaarallinen tapa.
Rikkaa älköön koskaan otettako nuolemalla silmästä.
Päihtyminen ei ole muuta kuin ohimenevä järjen häiriö.
Siveellinen elämä on terveyden säilyttämisen ensimmäisenä ja viimeisenä ehtona.
Aikaisin aamulla työhön ja toimeen; aikaisin illalla levolle. Tätä kultaista sääntöä tulee jokaisen noudattaa jos mieli pysytä terveenä. :)


Laskennon oppikirja. Painettu v.1911 Raittiuskansan Kirjapainossa Helsingissä. Kustantaja Kansanopettajain Osakeyhtiö "Valistus".
Hauskoja tehtäviä kirjasta poimittuina:
-Turajärven nuorisoseuratalon juhlasaliin voi asettaa 18 tuolia riviin, jos kutakin tuolia varten varataan tilaa 3/4 salin leveydestä. Kuinka monta tuolia voisi asettaa, jos kutakin tuolia varten jätettäisiin tilaa vain 1/2 m?  
-Mäntylän torppari kaivoi päivässä 6 dm:n levyistä ojaa 35 2/3  m. Kuinka paljon hän samassa ajassa kaivaa 5 dm:n levyistä, mutta yhtä syvää ojaa?
-Maalla asuivat he Ruskela-nimisessä talossa, jossa oli suuri puutarha. Puutarhassa oli 48 omenapuuta, 15 päärynäpuuta ja 18 kirsikkapuuta. Kuinka monta hedelmäpuuta oli puutarhassa kaikkiaan?
Venäjän maantiede kansakouluille. Alfred Jotunin Sortavalassa kirjoittama kirja, painettu Porvoossa Wsoy:n painossa v.1914. Mielenkiintoinen kirja mm. tuon ajan Venäjän alueista. Kiva kirjanmerkki!
 Löytyi myös yksi kartta:
Sotanäyttämö Jäämereltä Mustallemerelle. Suomen Yleisradion sotatilannekatsauksia varten. Painettu Wsoy:n syväpainossa, vuosilukua ei ole löydetty siitä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti