torstai 30. toukokuuta 2013

Uskottu mies

Palataan hetkeksi taas ajassa taaksepäin, aiheena talosta löytyneitä dokumentteja.

Papparaisen isä on ollut aikanaan ilmeisen oppinut, tunnettu ja luotettava ihminen. Hän on ollut edunvalvojana ja holhoojana sekä hoitanut pesänosituksia, perinnönjakoja sekä huutokauppoja joista olemme löytäneet pöytäkirjoja. Näiden kuvien kohdalla mietin, että vaikka paperit olivatkin talletettu hiukan huolimattomasti esim.lehtikasaan tallin vintille, niissä on silti ollut kyse henkilöistä ja tiloista joihin meillä ei ole mitään suhdetta. Tuntuu niinkuin kurkistelisi vieraiden ihmisten asioita vähän salaa kun noita lukee. Päätin ylimaalata henkilöiden tiedot etunimiä lukuunottamatta kaiken varalta ennenkuin lennätän ne tänne bittiviidakkoon. Laittakoon sukuseurat tai muut asianosaiset ne esille sitten joskus kun olemme saaneet paperit kanavoitua eteenpäin.

                                        Pesän ositusta ja perinnönjakoa vuodelta 1899:








 Vuodelta 1904 oleva pesänkirjoitus ja arvioiminen (luin ainakin ´pesän´ eikä ´perun´ vaikka suomenkieli ei kaiketi tunne sanaa pesänkirjoitus):




                                       Pöytäkirja jäämistön huutokaupasta v.1904:

Listalla yksilöitynä tavara, paljonko siitä huutokaupassa maksettiin ja kuka osti. Sirpit, kaulimet, ämpärit ynnä muut - yksitellen.


                                     

                                       Sitten kehityksessä harpattiin iso askel eteenpäin. 
  Tekstin tuottaminen paperille nopeutui huimasti, 
asiakirjat kirjoitettiin kirjoituskoneella, myös ä:t ja ö:t !  
                                                Ote perinnönjaosta vuodelta 1917:

                                









                                    

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Retki rannalle

Ihana päivä! Tänään, vuorotteluvapaavuoden ensimmäisenä päivänä annoin itseni nukkua niin pitkään kuin unta riitti. Ja sitähän riittikin miltei puolille päivin asti, mikä ei ollenkaan ole tapaistani. Mikään aamukukkuja en ole koskaan ollut, mutta kyllä päivästä mielestäni menee osa vähän hukkaan jos unet venyy lähelle puoltapäivää. Vaikka tykkään valvoskella katsellen myöhäisohjelmia puolenyön yli niin silti yritän herätä vapaa-aikanakin kohtuullisen sopivaan aikaan. Sopiva on siinä 9 tai puoli 10 paikkeilla, normaalisti. Tänään olin varmaankin tuon levon tarpeessa ja hyvä niin.

Aamupalan jälkeen hain ystävän koirineen kyytiin ja veimme kaverukset järvelle uimaan. Ne nauttivat niin vilvoittelusta että aikaa vierähti pari tuntia rannalla. 












Uittamisreissun jälkeen tein juustokakun jämistä, joita jäi tehtyäni töihin pari kakkua eilisen päivän kahvitteluihin. Niistä kahdesta en muistanut ottaa kuvia, jännitti vissiin itseänikin mutta onnistuivat, yllättävää kyllä, ihan hyvin. Leivon nykyään tosi harvoin enkä koskaan ole ollut mikään jauhopeukalo keittiöhommissa, aikaa kuluu hirveästi reseptin seuraamiseen ja varmisteluun että kaikki menee niinkuin pitäisi. Pari työkaveria olivat myös jännänneet miten käy ja leiponeet varoiksi kinkku- ja raparperipiirakan ;) Pääsinpäs yllättämään viemällä herkulliset leipomukset!    



Posti toi mielenkiintoisen kirjekuoren, jonka ympärille oli kiedottu naru.
Hääkutsu siskonpojan häihin elokuussa! Kivaa tiedossa :)






lauantai 25. toukokuuta 2013

Kevätväriä

Ihanaa kun saadaan vihdoin väriä kauniiseen mutta tylsän yksitoikkoisen ruskehtavaan toukokuun maisemaan. Kullerot aloittavat kukintansa talon nurkalla ensimmäisinä keväällä. Onneksi meille naapurit kertoivat, että noiden kukkien kasvupaikkaa kannattaa varjella koska ovat näillä leveysasteilla kuulemma harvinaisia. Muuten oltaisiin saatettu innoissamme humauttaa ruohonleikkurilla päältä ja tuhota koko komeuden.

Aaro Hellaakosken Jääpeili-kokoelman runo "Keväinen junamatka" kertoo näistä kevään symboleista:                                                                                                                            Trolliusten vasarat
silmiäni takovat
hoi
mies herää!
kevät tekee terää

juna juoksee jyskyttäin
halki kenttäin vihreäin
rentukoita
kulleroita
kevään kultavasaroita

valkoisessa harsossaan
tuomet tanssii syliin
pian
pian joudutaan
kukkivihin kyliin.
Rentukoita puronvarret tulvillaan...

...ja muutama tulpaanikin jo innostunut kukkimaan!! 





 



















































































































































































































































maanantai 20. toukokuuta 2013

Sauna

Saunarakennuksemme on valmistunut 1930-luvulla, naapuri kertoi olleensa silloin rakentamassa sitä. Niissä tiloissa ollutta tavaramäärää myös seuloimme ensimmäisen vuoden aikana, kunnes tilojen peruskorjaukseen pääsi mies käsiksi. Tynnyristä tehty kiuas oli puhkiruostunut ja löyly- ja pesuhuone olivat huonossa kunnossa.

Alkuaikoina kävimme pesulla saunan ulkopuolella. Siinä taivasalla pestessä nopeasti oppi kuullostelemaan talon ohi kulkevaa kylätietä pitkin lähestyvien autojen tai traktoreiden äänistä, milloin piti pujahtaa oven taakse piiloon uteliailta katseilta! Olihan se mieleenpainuva kokemus varsinkin myöhään syksyllä, kun ulkolämpötila oli +8... 

Vedet haettiin isoilla saaveilla naapurista, lämminvesi keitettiin padassa joka oli säilynyt saunan pesuhuoneessa hyväkuntoisena. Pihamaalla olevaa 11-renkaista kaivoa yritimme elvyttää puhdistamalla sitä ensin itse ja kävi joku firmakin sitä tekemässä, mutta sen veden laatu on kelvannut tähän saakka ainoastaan kasteluvedeksi.


Saunan eteistilassa alkuperäiset ovet pesuhuoneeseen ja saunakamariin. Kahvat uusittiin.




 Hirvensarvi löytyi myös metsästä ja palvelee eteisessä naulakkona.





   Pesuhuoneessa oli tällainen naulakko.




Löylyhuoneeseen emme ole lamppua halunneet laittaa. Valonlähteenä ikkunasta tuleva valo, talvisin kynttilä ikkunalla ja kiukaan lasiluukusta tulen loimotus...











 ...sekä välioven alaosassa oleva ikkuna, josta pesuhuoneen valo tuo talvella näkymää myös puiden lisäämiseen kiukaan pesään.  ´Ruudusta´ oli kiva seurata kaikenlaisia esityksiä kun lapset pieninä ollessaan kyllästyivät löylyttelyyn
Hyvin viihtyivät saunassakin, sen verran mukavat löylyt siellä tulee, niinkuin varmaan kaikkien mielestä omassa saunassa :). Musavisa, kuka tunnistaa kappaleen hyräilyn perusteella ja Laiva on lastattu oli meillä suosikkiajankulua löylyssä.




Saunakamarissa viihdytään, kylmällä säällä hellassa palaa tuli.














sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Lisää lukemista

Lisää talosta löytynyttä lukemistoa.

Uusi testamentti. Helsingistä, J.C. Frenckellin ja Pojan kirjapainosta, 1852. Purkamattomilla kirjasaumoilla ja omalla kustannuksella (lukee etusivulla alhaalla, mikäli oikein tulkitsin vanhoja fraktuurakirjaimia). Sisäkannessa kirjan silloisen omistajan nimi sekä teksti "syntynyt 1810/691".
Kirja on ollut kovassa käytössä ja on mennyt aika huonoon kuntoon. Varovaisella käsittelyllä vilkaistuna näyttäisi kuitenkin siltä, että kaikki sivut ovat tallella. Koitamme pitää siitä mahdollisimman hyvää huolta.



Lehtiä oli taloon tullut tilattuina monenlaisia. Seuloimme parhaimmassa kunnossa säilyneet jotka laitoimme talteen. Niitä katsellessa saa kulumaan kyllä ihan riittävästi aikaa, jos ei muuta tekemistä satu olemaan!

Turunmaa 2.6.1953. Etusivun keskeisin juttu kertoo, kuinka ensimmäinen retkikunta on saavuttanut Mount Everestin huipun!  
Etusivun oikeassa alakulmassa on juttu verinäytelmästä, jossa kuvaillaan tarkkaan edellisenä päivänä tapahtunutta mustasukkaisuusdraamaa Utajärvellä mm. näin: ...talollinen (nimi mainittu) iski puukolla sanaa sanomatta ja salakavalasti takaapäin talollista (nimi mainittu) selkään kuolettavasti. ...oli jo pitemmän aikaa epäillyt vaimonsa ja.....seurustelevan keskenään, ja nämä todistettavasti kaikkea perää vailla olevat epäilykset olivat kehittyneet ajan mittaan luulosairaan pakkomielteeksi. Tällaisessa mielentilassa hän lähti eilen aamulla kotoaan pannen isokokoisen vuolupuukon saapasvarteensa oman kertomansa mukaan siinämielessä, että ratkaisun piti tapahtua. Aluksi hän meni tyttärensä kanssa jäkälämetsään, jossa kerättyään jäkäliä lähti polkupyörällä ajamaan ..... taloa kohti jättäen tyttärensä metsään. ....saapuessa mainittuun taloon, oltiin talon pihalla juuri suorittamassa pärehöyläystä, ja paikalla olivat ... sekä pari työmiestä. ....käveli miesten luo ja ryhtyi kaikessa rauhassa keskustelemaan. Jonkin ajan kuluttua .... ollessa selin höylän ääressä, hyppäsi .... äkkiarvaamatta ja sanaa sanomatta ..... taakse ja iski puukolla selkään puukon tunkeutuessa oikean lapaluun alapuolelta keuhkoihin saakka.
Tuohan kuullostaa ihan tämän päivän iltapäivälehtien tekstiltä!

Sisäsivulla ruoditaan koulujen paremmuutta otsikolla "Eräät oppikoulut hyvin heikon oppilasaineksen kaatopaikkoja". Jo tuolloin on kouluja laitettu arvojärjestykseen luettelemalla mitkä koulut ovat epäonnistuneet ja heikosti sijoittuneet kouluhallituksen tarkastuksissa, joku opetusministeriön hallitusneuvos toteaa näin:"Eräistä yksityisistä kouluista, joita pidetään ansaitsemistarkoituksessa on muodostunut huonon aineksen kaatopaikkoja. Tämä on ilmeinen epäkohta. Korjausmahdollisuuksia ehkä löydetään. Voitaisiin esim. ajatella valtion avun vähentämistä sellaisilta kouluilta, jotka jatkuvasti ovat osoittautuneet heikkotasoisiksi." Just.





Säästäjä. Säästöpankkiväen lehti, nro 1-2 1945.
Lehden takakannessa suomalainen sarjakuva "Kurre ja Kirre", sanat Raul Roine, kuvat Rudolf Koivu.





Uusi Radiolehti. Nro 7 17.2.-23-2-1957, Nro 9 4.3.-10.3.1956 ja Nro 20 20.5.-26.5.1956. Kahden lehden kannessa seikkailee Buffalo Bill
Kolmannessa mainostetaan uutta seikkailusarjaa, nimeltään Hyvää iltaa - nimeni on yhä Cox. Sarja alkoi 20.2.1957 jaksolla "Ruumis katosi jäljettömiin", pääosaa esitti Joel Rinne. Tämän lehden takakannessa sarjakuva "Klorofylli".



Suomen Kuvalehti. Nro 7 1930.
Kansikuvassa Suomenlinnan valleja ensilumen peitossa.

 

Sisäsivuilla runsaasti mainoksia, joitakin otteita niiden teksteistä:
-Murtakaa influenssa! Juuri LÄKEROLIA huomattavat auktoriteetit lääketieteen alalla suosittelevat voittamattomana, lieventävänä ja terveellisenä lääkkeenä vilustumis- ja influenssakausina. Ostakaa rasiallinen nyt heti! Läkerol - saatavana kaikkialla. (mainostajaa ei mainita tässä kokosivun mainoksessa).
-Lapinniemen Puuvillatehdas mainostaa vuodevaatekankaita kokosivun ilmoituksella.
-Määrän päässä - Viimeinen taival oli rasittava - mutta ALFTHANIN KAHVI palautti voimat ja antoi lisää hermovarausta! (Ferd.Alfthan kahvipaahtimo, Viipuri)
-"Punanahkoja" vastaan SHELL TOX   "Nytpä alkaa riemun luku: hautaan vaipuu luteen suku!"
-1930 NASH "400"  Uusi Nash kahdeksikko Advanced Eight  MAINEHIKKAAN TEHTAAN HUIPPUSAAVUTUS
Päämyyjä Suomessa: Suomen Voimavaunu Oy Helsinki 
-Aina hyödylliset, olipa vuodenaika mikä tahansa, ovat CONVERSE-kumijalkineet. (Maritim, Helsinki)

Muita poimintoja sisällöstä:
Merkkipäivä-sivulta löytyi sukulaiseni kuva hänen täytettyään 60v. 13.2.1930!
Seuraavalla sivulla julkaistiin ensimmäinen kuvasarja "Suomen kauneimpia myyjättäriä" (kuva alla).
 Keskiaukeamalla kuvia Kallbådanin karille myrskyssä ajautuneesta tanskalaislaiva "Nellystä"
otsakkeella Hyinen haaksirikko Helsingin edustalla.
Sitten muutaman sivun mittainen, Antero Kajannon kirjoittama tarina nimeltä Jeerti Rantanen, kahvilasoittaja.
Kuvia Karjalan pääkaupungista, Viipuri "suurkaupunkilaistuu".
V.Langletin kirjoittama juttu Adrian meren rannalla.
Kuvat Kuopion hiihdoista ja Kokemäenjoen tulvista.
Kaksos-kuvia koko sivun verran.
Kuuluisuuksia: Uusi Espanja - Kenraali Berenguer, edeltäjänsä Primo de Rivera, sisäministeri Marinez. Kihlaus - Romanian prinsessa Ileana sulhasensa kreivi Alexander von Hochbergin kanssa. Kreivi on Englannin kuninkaan kummipoika. Kuninkaallisissa pukutanssiaisissa - Romanian prinsessa Ileana Bukarestin hovitanssiaisissa seurueineen. Sekä samassa tilaisuudessa Kreikan ent. kuningatar Elisabeth.
Lukijoiden lähettämiä kuvia otsikolla "Eri tahoilta maata" -Maanvieremä Vihdin Jokikunnalla - Onkimatkalla Vehkalahden Kannusjärvellä - Liedon ja Paattisten yhteinen kunnalliskoti - Suuri koivu kaadettiin Valkealassa - Uusi koulutalo Tohmajärvellä - Tammikuussa kukkinut mustikanvarsi - Paavo Paavonpäivänä onkimassa - Sotamies Jäntti Pohj-Savon rykmentistä tekee renkaan (taivuttaa jalkansa selän yli päähän!) - Keski-Suomen Suojantalo vihitään käyttöön Jyväskylässä - Auto-onnettomuus Viitasaarella, auto ajoi hevosen päälle - Pöytyän Mustanojan kansakoulu 50v. purettu edellisenä kesänä - Pöytyän Mustanojan uusi kansakoulu.
Kokosivun rusinamainos, jossa rouva Margareta Matilainen kehuu Sun-Maid-rusinoita parhaimmiksi rusinapuuroon.
Itseloistavaa Radium-kelloa mainostaa ruotsalainen firma ylitsevuotavalla myyntitekstillä, joka päättyy sanoihin: ja mukaan liitetään vielä ilmaiseksi aistikkaat kellonperät.
Neovius Oy:n ryijymainos, kokosivun kokoinen.
Samoin kokosivulla mainostetaan Kotiruoka-kirja 12:s lisätty painos. 
Vaivaako teitä Ischias? SLOAN´s liniment lopettaa tuskat.
Parker-mustekynämainos.
Oy Tabu Ab:n hiusneulamainos.
Muotokuvia-sivulla lukijoiden lähettämiä kuvia syntymäpäivää ja hääpäivää viettävistä tai kuolleista henkilöistä.
Mainoksia -Mullistava keksintö! Yhteen- ja vähennyslaskukone (Oy Platina), Oy Suomen Vanutehdas mm.akkunapumpulia, Peter Möllerin kalanmaksaöljy, Oy Auto-Tarvike Ab, Kauppavarasto Zenith kaupittelee vähittäismaksulla kelloja.
Veli Giovanni: Talvinen tarina v:n 1930 alusta (156:s Junnu-seikkailu). Piirrokset A.Tawitz.
Viimeisellä aukeamalla pienempiä mainoksia ja Ajanvietesivu, jonka yhteystietona toimittaja Veli Giovanni, os.Uudenmaankatu 10 Helsinki. Kukahan mahtoi olla tuo Veli Giovanni?

        
   
  




     
Seuraavan mainoksen murot olivat herkkua 60-luvulla! 
Lif´it oli suosikkejani, Puf´it aika makeita hunajaisia.